Vanille extract maken

Een koekje zonder vanille is geen echt koekje, maar vanille is meestal ook niet echt …

Vanille in de supermarkt is ofwel super duur ofwel super chemisch.  Maar gelukkig kan je voor een fractie van de prijs heel natuurlijk zelf vanille extract maken, en het is nog super simpel ook!

20160701_225905

Wat is vanille extract?

Het zit eigenlijk in de naam : extract van vanille.  Je extraheert stoffen uit je grondstof (Vanille dus in dit geval) in je eindproduct.  Je kan veel verschillende soorten extracties maken, met verschillende doelen: voor de smaak, voor de kleur, maar ook voor geneeskrachtige eigenschappen.  Eigenlijk is dat voornamelijk wat herboristen doen: ze extraheren de inhoudstoffen uit kruiden in een extractiemiddel.  Dit extractiemiddel kan water zijn (ja hoor, thee is ook een extract), maar ook olie, alcohol, azijn, honing, … .  Voor Vanille wordt meestal alcohol gebruikt.

Wat heb je nodig voor vanille extract?

Vanille en alcohol.  Ha, zo simpel kan het  leven zijn 🙂

Je neemt best gewoon neutrale vodka van tussen de 37 en 40%.  Hoeft geen dure te zijn, gewoon een goedkope fles is goed.

De vanille kan best wel van goede kwaliteit zijn.  Het is uiteindelijk de vanille die de smaak gaat geven aan de vodka, dus kies goede (liefst biologische) kwaliteit.

Dus even recap :

  • 250 ml vodka
  • 2-3 stokjes vanille
  • een proper flesje of bokaaltje van minstens 250 ml

Wat moet je doen?

Je snijdt de vanillestokjes in twee, zodat ze klein genoeg zijn om helemaal in je flesje/potje te kunnen.  Daarna snijdt je ze overlangs open, zo kunnen die kleine zwarte puntjes beter vrijkomen in de alcohol.  Je steekt de stokjes in het flesje of bokaaltje en je overgiet met de vodka.  Zorg dat de vanillepeultjes helemaal onderstaan.  Goed schudden en daarna moet je alleen nog even geduld hebben, vanaf zo’n kleine 2 maanden kan je je vanille-extract beginnen gebruiken.

Je kan ook gewoon de helft van je vodka fles opdrinken, en daar dan de opgesneden vanillestokjes insteken 🙂

Of heel veel vanille extract maken en zo’n 4 stokjes in een volle fles vodka steken. Zo heb ik het gedaan.  De hoeveelheden komen niet zo nauw.  Ik vul altijd mijn kleine flesje bij uit de grote fles, en af en toe giet ik vodka bij in de grote fles.  Ik heb er ook als eens 2 verse vanillestokjes bij ingestoken.

Deze fles gaat al zo’n 5 jaar mee 🙂 .

20160701_225747

 

 

Follow my blog with Bloglovin

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s