Zelf wasmiddel maken

Het is al dik twee jaar  geleden dat ik voor het eerst wasmiddel maakte volgens het recept dat ik vond op de site Ma vie en vert van Kelly.  Super toffe site, met heel veel doe het zelf ideetjes en groene tips.

En in die twee jaar heb ik al heel vaak een nieuwe batch wasmiddel gemaakt, dus je kan wel zeggen dat ik er content van ben.  Ik heb het recept een klein beetje aangepast.  Niet veel, want veel valt er niet aan te passen aan dit super simpel recept.  In het orginele recept gebruik je 5 liter kraanwater.  Ik gebruik 1 liter lavendelthee + 4 liter kraanwater.  Je kan natuurlijk ook gewoon 5 liter kraanwater gebruiken.  De lavendelthee zal het wasmiddel (en je was) trouwens geen uitgesproken typische lavendel geur geven, maar het geeft het wasmiddel naar mijn mening toch wat extra geur.  En lavendel heeft ook een ontsmettende werking.

Wat heb je nodig?

 • een grote kookpot van 5 liter.  Ik gebruik hiervoor een kookpot uit de kringloopwinkel, die ik enkel voor mijn wasmiddel gebruik : de kookpot verhuist na het maken van de keuken naar mijn wasmachine, tot het weer tijd is voor een nieuwe batch.  Maar je kan het wasmiddel natuurlijk ook overscheppen in bijvoorbeeld grote plastieken potten ofzo.
 • 80 gr geraspte zeep.  Best een blok natuurlijke zeep met een geur die je aangenaam vindt.  Je kan de zeep gewoon raspen met een keukenrasp.  Als je een beetje lui bent: ik heb ook al eens marseillezeepvlokken gebruikt en dat gaat ook prima 😉

  20160727_214424
  80 gr geraspte zeep
 •  80 gr sodakristallen.  Dat verkopen ze in zakken van 2 kg in de supermarkt, ligt meestal op het onderste schap bij de wasproducten.

  20160727_214757
  80 gr sodakristallen
 • 1 liter straffe lavendelthee (5-10 el lavendelbloemetjes)

  20160727_185545
  1 liter lavendelthee
 • 4 liter kraanwater

Hoe ga je te werk?

 • Je zet eerst de lavendelthee: Schep je lavendelbloemetjes in een glazen maatbeker of kookpot en overgiet met 1 liter kokend water.  Ik kreeg als souvenirtje uit de Provence eens een mooie bundel lavendeltakjes, dus meestal zwier ik ze met takjes en al in de pot.  Je kan natuurlijk ook lavendelsnoeisel uit eigen tuin gebruiken.  Laat deze thee minstens een uur trekken.  Een nacht mag ook, maar zet het infuus dan wel afgedekt in de koelkast nadat het afgekoeld is.
 • Zeef de lavendelthee en meet of je nog ongeveer 1 liter hebt, anders voeg je nog wat kraanwater toe.
 • Voeg de geraspte zeep samen met 1 liter kraanwater in de grote 5l kookpot.  Verwarm en roer tot alle zeepvlokken zijn opgelost.  Hoe fijner je raspt, hoe sneller de zeep is  opgelost, maar fijn raspen is wel wat meer werk (hup hup, train die spierballen maar! 🙂 )
 • Los daarna de sodakristallen op in het zeepmengsel.
 • Voeg ten slotte de resterende 3 liter + de liter lavendelthee toe.  Verhit alles en roer alles goed ondereen.  Op dit moment is je mengsel nog heel vloeibaar.
 • Laat het zeepmengsel een nacht staan.  Je zal merken dat het nu heel dik is geworden.  Roer het nog eens goed om.  Nu kan je, als je dat wilt, het mengsel overscheppen in potten of flessen met een brede hals.  Ik laat het altijd gewoon in de kookpot.

  20160729_194816
  5l zelfgemaakt wasmiddel!

 Hoe gebruiken?

Ik gebruik per wasmachine zo’n 120 ml en een scheut azijn als wasverzachter.

Wel nog een waarschuwing : gebruik dit wasmiddel beter niet als je wasmachine een aluminium trommel heeft, omdat de soda aluminium aantast.  Op zich is de soda verdunt,  dus ik weet niet zeker hoeveel kwaad dit kan, maar het internet zegt niet veel goeds over deze combi 😉 .

Veel plezier bij het maken!  Ik vind het elke keer weer heel leuk om te doen zoals je op men instagram filmpje kan zien 🙂

Daarnaast vind ik het geweldig dat ik niet moet sleuren met pakken of bussen wasmiddel uit de winkel, het is veel goedkoper, ecologisch en mijn PMD-zak is ook veel leger dan vroeger!

3 gedachtes over “Zelf wasmiddel maken

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s