Eindzomer Kruidenazijn

In Park Spoor Noord stonden de rozenbottels roodblinkend te lonken in de zon.  Tja, wat kan ik dan doen.  Er hingen er verleidelijk veel, maar ik heb er ook voor de vogels laten hangen natuurlijk.  Ik plukte twee handen vol, maar ik kon nog niet direct bedenken wat ik er mee zou maken : drogen voor thee, rozenbottelsiroop, … ?

Het wereldwijde web brengt altijd inspiratie.  Deze keer via een blogpost van Gather Victoria.  Dit is echt een wondermooie site, elke blogpost is zo inspirerend: ze vertrekken vanuit het seizoen, verzamelen de mooiste kruiden en fruit, vertellen van alles over de geschiedenis, folklore en traditie en eindigen met de mooiste en origineelste recepten.  Telkens een genot om te lezen en kijken en bron voor tonnen inspiratie.

Enkele van mijn favorieten :

Ik kwam op het idee om een kruidenazijn met de rozenbottels te maken door hun laatste blogpost Beautiful Venus Vinegar : Autumn Medecine and Magic.  Een kruidenazijn is een prachtige manier om de kracht van kruiden te verwerken en gebruiken.  Azijn trekt immers alle voedingstoffen zoals vitamines en mineralen uit de kruiden.  Je kan de azijn daarna gebruiken als dressing over groenten, als extra smaakmaker in een stoofpotje of als shotje in glas water.  Een lekkere manier om dagelijks kruiden in je maaltijden te gebruiken … als je van azijn houdt tenminste.  Als je meer wilt weten over alle voordelen van een kruidenazijn kan je best gewoon hun blogpost lezen.  Maar ik kan je alvast vertellen dat het goed is voor je immuniteit en je darmflora. En dat in combinatie met de vitamine C van de rozenbottels!

Voor mijn versie gebruikte ik:

 • 2 handjes rozenbottels
 • een oud pepertje
 • een stukje gember
 • 2 eetlepels mosterdzaadjes
 • een paar takjes rozemarijn
 • een zevental jonge blaadjes chicorei
 • 4 eetlepels honing
 • 400 ml appelciderazijn

Als alles goed gaat wordt dit dus een fruitig, pittig, zuur en zoet !

Met een mesje maakte ik eerst sneetjes in de rozenbottels, zo kan de azijn zeker goed doordringen en gaan ze niet bovendrijven.  De gember werd geschild en in stukjes gehakt.  De rozemarijn en de chicoreiblaadjes werden fijn gesneden.  Daarna alles samen in een glazen bokaal met een niet- metalen deksel.  Zet de pot ergens waar je er aan denkt om hem af en toe eens te schudden (uit de zon).  En na 6 weken kan je filteren en je kruidenazijn gebruiken.  Al kan je op voorhand ook als eens proeven en eventueel eerder filteren.

Met kruidenazijn kan je, in tegenstelling tot met kruidenolie, niet veel fout doen.  Je kan dus van alles in je kruidenazijn gooien en experimenteren met verhoudingen.  Houd wel rekening met volgende tips:

 • zorg voor proper materiaal  (kruiden, bokaal, deksel, …).
 • zorg dat al je kruiden en dergelijke helemaal onder staan met azijn, er mag niks boven het oppervlak uitsteken of bovendrijven, anders heb je kans op schimmel.
 • zorg dat de zuurtegraad behouden blijft.  Daarmee bedoel ik dat als je waterrijk fruit toevoegt (bijvoorbeeld frambozen, hmmm!) , je hiermee niet mag overdrijven.  Als je de azijn te veel verdunt met water, is hij niet meer zuur genoeg en verliest hij zijn bewarend vermogen.
 • zorg voor een niet-metalen deksel, gebruik een glazen of plastieken deksel.  Ik houd speciaal een paar deksel van choco en pindakaas hiervoor.  Als je enkel een metalen deksel hebt, gebruik dan bakpapier tussen pot en deksel zodat de azijn niet in aanraking komt met het metalen deksel.  Zo niet krijg je metalen neerslag in je azijn, wat ten eerste niet lekker is en ten tweede alles behalve gezond.
 • zorg ervoor dat je pot direct labelt, ook na het filteren.  Zet op het etiket de datum en de ingrediënten zodat je nadien nog weet wat er ook al weer in die bokaal / dat flesje zit.

Veel succes en laat gerust jouw recepten weten!

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s