Oreotaart !

Deze taart is een echte crowd pleaser : lekker decadent en vol romig van smaak.  Toch is dit niet zo een ongezonde taart : er komt geen room of boter aan te pas.  De taart is zelfs 100% plantaardig.  Maar het blijft een taart he 😉

img-20161109-wa0003

Deze taart is heel gemakkelijk te maken (je hebt zelfs geen oven nodig) en heeft weinig ingrediënten.  Oreo’s en margarine voor de bodem en pure chocolade, silken tofu en een vloeibaar zoetmiddel (zoals agavesiroop)  voor de vulling.  Easy as Pie!  Euh wacht…  Tofu? In Taart?

Ja ja, zelfs in desserten kan je tofu gebruiken.  Meestal niet de gewone variant, maar silken tofu, een zachtere variant die meer lopend is.  Gemengd met pure chocolade geeft dit een romige chocolademousse.  Je zou de chocolademousse ook zo in glaasjes kunnen serveren.  Grootste uitdaging voor het maken van deze taart is het vinden van de silken tofu.  In natuurwinkels zoals Bioplanet en het Natuurhuis kan je het zeker vinden.  Je kan het ook bestellen via de Collect&Go van Colruyt/Bioplanet onder de naam zijdentofu.  En soms vind je het ook al eens in de Delhaize of Albert Heijn.  In een Aziatische supermarkt kan je ook geluk hebben.

20161108_220130 (2).jpg

 

Ingrediënten voor een taart van 20cm :

Voor de bodem

26-30 oreo’s (of een vergelijkbaar merk, zeker twee rollen)

1/3 cup* margarine (bv alpro)

Voor de vulling

300 gr pure chocolade (zonder melk)

600 gr silken tofu (ook gekend als zijdentofu)

6 el agave siroop (of een ander vloeibaar zoetmiddel zoals rijststroop of ahornsiroop)

Optioneel : framboos, stukjes appelsien of oreo’s om te decoreren

* Ik werk graag met inhoudsmaten, dit gaat vaak sneller dan afwegen.  1 Cup komt overeen met een kopje van ongeveer 25cl.  1/3  Cup is dus ongeveer 8cl.  Dit komt ongeveer overeen met zo’n 5 eetlepels.

 

Werkwijze:

Voor de bodem: Verkruimel de koekjes heel fijn (in een foodprocessor, of in een zip it zak met een keukenrol).  Smelt de margarine (au bain-marie).  Voeg de kruimels en de margarine samen en meng goed ondereen.  Bekleed de bodem van een springvorm van ±20cm met bakpapier en voeg het mengsel toe.  Druk heel goed aan en zorg voor een opstaand randje.  Plaats in de koelkast voor zo’n 30 minuten (of 15 min in de diepvries) tot de bodem hard is.

Voor de vulling: Hak de chocola in kleinere stukken en smelt au bain marie. Giet de silken tofu af.  Ik doe dit door gaatjes in de verpakking te prikken en het vocht er uit te laten lopen.  Let op dat je silken tofu er niet mee uitloopt!  Mix de silken tofu daarna in de foodprocessor of met een staafmixer tot hij mooi glad en romig is.  Voeg de gesmolten chocolade toe en mix goed ondereen.  Meng er  3 el agave onder, proef en voeg naar smaak nog meer agave toe. De hoeveelheid zoetmiddel hangt af van hoe bitter je chocolade is en jouw smaak.  Giet het mengsel op de taartbodem en plaats voor zo’n 30 min – 1 uur in de koelkast om mooi op te stijven.

Ontvorm en decoreer voor het serveren eventueel met framboos, appelsien of oreo.

Bewaar in de koelkast tot je de taart kan serveren.  Zo blijft de taart mooi opgesteven.

Smakelijk!

 

Nog een weetje om af te sluiten: wist je dat Oreo’s (en dus ook deze taart) vegan zijn?  Ze bevatten geen melk, boter of eieren.  Zo zijn er wel meer koekjes ‘per ongeluk’ vegan.  Zoals de speculoos van Lotus.  Olie is goedkoper dan echte boter, vandaar dus dat die vaak vervangen wordt.  Kijk maar eens naar bladerdeeg in de supermarkt : je hebt de duurdere merken waar echte boter in zit en de huismerken met olie.  Omdat de meeste producenten niet bezig om bewust vegan producten te maken, staat er geen Vegan-label op de verpakking. En de producten kunnen ook altijd sporen van bijvoorbeeld melk bevatten, omdat er in dezelfde fabriek ook nog andere producten gemaakt worden.

 

 

 

 

           

8 gedachtes over “Oreotaart !

  1. Verkruimel je de oreos met of zonder binnenkant voor de bodem?
    Ik ga de taart voor een verjaardag maken zaterdag :).
    Ik vervang wel de silken tofu door geweekte cashewnoten (kan echt nergens in de buurt silken tofu vinden). Maar zou ook goed moeten zijn!!

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s