Nocino – for real deze keer

Vorig jaar schreef ik al iets over nocino, in augustus, toen de walnoten eigenlijk al te hard waren om op de traditionele manier walnootlikeur te maken.  Het is me toen toch nog gelukt om er iets lekkers van te brouwen. Heel lekker zelfs 🙂

20160828_160646

Zo lekker dat ik dit jaar toch op tijd erop uit getrokken ben om op walnootjacht te gaan, dat wil zeggen nú : eind juni.  In de recepten van de Italiaanse La Mama’s zal je terug vinden dat je de walnoten op 24 juni (Sint Jansdag) moet plukken om de allerbeste Nocino te maken.

 

Wil je graag ook Nocino maken?  Dan kan je mijn eenvoudige versie van vorig jaar maken, met enkel noten, suiker en vodka.  Of je kan zoals ik kiezen voor een iets specialere versie met enkele specerijen die de smaak van de walnoot lekker zullen accentueren.

Ingrediënten voor 1 liter nocino van ongeveer 35%

 • 21 groene walnoten (geplukt in de tweede helft van juni)
 • 180 gr (riet)suiker
 • 1 stokje kaneel
 • 1 vanillepeul
 • 8 koffiebonen
 • 2 kruidnagels
 • zest van 1 (bio) appelsien
 • 750 ml vodka van 40%
 • 135 ml water

Was de walnoten en snijd ze overlangs in vier.  Het sap van de walnoten maakt donker bruinen vlekken.  Je ziet dit niet onmiddellijk, maar de vlekken komen, hoe dan ook.  Je kan dus best handschoenen dragen en een oude keukenplank gebruiken. Stop de walnoten in een bokaal. Snijd de vanillepeul overlangs open, schraap de vanille eruit en voeg beide ook toe aan de bokaal.  Voeg kaneel, koffiebonen en kruidnagels toe.  Schil heel fijn de schil van de appelsien, zonder het wit, want dat maakt je likeur bitter, en voeg ook toe.  Voeg ten slotte de vodka en het water toe.

 

20170628_085232
Na een paar dagen zullen de noten al veel kleur afgegeven hebben!

 

Zet je bokaal nu weg op een donkere plaats, maar denk er toch af en toe aan om te schudden.  Je zal merken dat je brouwsel heel donker wordt.  Laat dit nu 3-4 maanden trekken en filter.  Ik doen dit met behulp van een koffiefilter.  Je kan bijvoorbeeld ook kaasdoek gebruiken.

Na het filteren kan je onmiddellijk als eens proeven.  Maar volgens de traditie mag je pas op 3 november de eerste slok nemen 🙂 .  De nocino kan gerust nog een paar maanden verder rijpen.  Perfect voor tijdens de feestdagen! Het wordt traditioneel immers rond de langste dag gemaakt, om een versterkertje te zijn rond de kortste dag.

 

Ik ben altijd benieuwd naar reacties en tips van wie al eens nocino heeft gemaakt of wil maken!  En als je wilt proeven zonder zelf te maken : ik heb zo’n 5 liter gemaakt, dus ik zal in het najaar wel wat flesjes online kunnen zetten 🙂

 

5 gedachtes over “Nocino – for real deze keer

 1. Net noten geplukt van men eigen notenboom in de tuin. Straks nog wat wodka en vanille in huis halen. Nocino coming up babe. 3 à 4 maanden is wel een eeuwigheid hé 🙄 Bedankt voor je recept.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s